24ωρη περιπατητική καταγραφή αρτηριακής πίεσης («holter πίεσης»)
 

Το Holter Πιέσεως είναι ένα "αυτόματο πιεσόμετρο" το οποίο προσδένεται με ειδική ζώνη στη μέση του ασθενούς και μετράει την αρτηριακή του πίεση με μια περιχειρίδα που έχει τοποθετηθεί στον βραχίονα του. Ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο ιατρός, οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται κάθε 15 λεπτά ώς κάθε μία ώρα.

Ο ιατρός ακολούθως « κατεβάζει» στον υπολογιστή του τις καταγραφές από τη μνήμη της συσκευής και μελετάει την διακύμανση της αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια της ημέρας, κατά την άσκηση αλλά και το σημαντικότερο στην διάρκεια του ύπνου. Το τελευταίο έχει αποδειχτεί ότι ενέχει προγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ο υπερτασικός ασθενής για έμφραγμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανάλογα με τον κίνδυνο που διαπιστώνεται ότι διατρέχει ο ασθενής σχεδιάζεται με μεγάλη ακρίβεια η ένταση της αντιυπερτασικής αγωγής. Το holter πιέσεως είναι απαραίτητο και για την διάγνωση δύο κλινικών οντοτήτων της υπέρτασης της λευκής μπλούζας και της συγκεκαλυμμένης υπέρτασης.

Υπέρταση λευκής μπλούζας:

Στην περίπτωση αυτή ενώ ο ασθενής έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, αλλά και σε κάποιους ασθενείς και στο σπίτι είναι υψηλές. Αυτός ο ασθενής διατρέχει τον κίνδυνο να του συνταγογραφηθεί μια αντιυπερτασική αγωγη η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση της αρτηριακής πίεσης κάτι που ενδεχομένως θα προκαλλέσει ορθοστατικά φαινόμενα (ζάλη κατά την παραμονή σε όρθια θέση και πιθανά λιποθυμικά επεισόδια). Ειδικά στους στεφανιαίους ασθενείς η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιβίωση.

Συγκεκαλλυμένη υπέρταση:

Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ενώ ο ασθενής κατά την διάρκεια της ημέρας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω του στρεσογόνου περιβάλλοντος στο οποίο ζει και εργάζεται, όταν μετρήσει την πίεσή του όταν επισκεφτεί τον ιατρό του την βρίσκει φυσιολογική.

Τι συμβαίνει όμως την νύχτα;

Το Holter πιέσεως είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με την πίεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσιολογικά κατά τον ύπνο η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Υπάρχουν υπερτασικοί ασθενείς που λόγω της βαριάς υπέρτασής τους τα ρυθμιστικά όργανα της αρτηριακής πίεσης ανάλογα με την θέση του σώματος (καρωτιδικοί βολβοί) έχουν υποστεί βλάβη. Έτσι η διαπίστωση από τον ιατρό αυτού του φαινομένου που ονομάζεται non-dipping πρότυπο, κατατάσσει τους ασσθενείς αυτούς σε μια κατηγορία αυξημένου κινδύνου που απαιτούν ειδική προσοχή.

Επικοινωνία

  • Λεωφ. Βεργωτή 71 1ος όροφος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά

  • Τηλ: 26710 27257

  • Κινητο: 6974657321

  • Email: nikmarinakis@gmail.com

Ωραριο

  • Δευτέρα - Παρασκευή 08:30-13:00
    και 18:00-20:00 εκτός Τετάρτης απόγευμα κατόπιν ραντεβού
  • Σάββατο - Κυριακή Κλειστά
Αποποίηση ευθυνών
Οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλέυεστε τον ιατρό σας.